fbpx

Onbewust beïnvloeden op social media: de principes van Cialdini

Wist je dat slechts 20% van je tekst daadwerkelijk wordt gelezen? Mensen lezen niet, ze scannen. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe ons brein informatie verwerkt en beslissingen neemt. Hier zijn namelijk 2 opties voor: zorgvuldig alles afwegen of een shortcut maken naar onze natuurlijke intuïtie. Om precies te zijn maken we 95% van onze beslissingen met het onbewuste brein. Het is dus heel belangrijk om hier rekening mee te houden als je wil dat je volgers iets gaan doen naar aanleiding van jouw social media post. In deze blog lichten we toe hoe je jouw volgers onbewust kunt beïnvloeden op social media.

Kort door de bocht gezegd wil je een “ja” krijgen op jouw verzoek. Bijvoorbeeld een klik op de link, contact opnemen of een reactie achterlaten. De 7 beïnvloedingsprincipes van Cialdini helpen daarbij. We leggen je in het kort uit wat de principes inhouden en hoe je ze in kan zetten op social media!

Sociaal bewijs: we vertrouwen op ervaringen van anderen

Sociaal bewijs is een van de krachtigste principes, want we kijken vooral naar wat anderen doen. Zeker als we ergens geen ervaring in hebben of ons onzeker voelen. Daarbij geldt: hoe meer de ander op ons lijkt, hoe groter de invloed van sociale bewijskracht. Maak hiervoor gebruik van reviews, top 10 lijstjes, labels (meest gekozen) en sterren. En, laat je klanten jouw verhaal vertellen, want 70% vertrouwt op de mening van anderen en slechts 14% vertrouwt de mening van een bedrijf.

Autoriteit: experts creëren vertrouwen

We leren van jongs af aan dat we moeten luisteren naar leraren, ouders en mensen in witte jassen. Vooral in onzekere situaties is ons brein enorm gevoelig voor de mening van een autoriteit. Want als een expert of een autoriteit iets zegt, zal het wel waar zijn. Maak gebruik van de mening van een expert, van logo’s van andere bedrijven of van overtuigende getallen. Dan kunnen lezers met een gerust hart zaken met jou doen.

Schaarste: ons brein heeft een afkeer voor verlies

We verlangen het meest naar dingen die zeldzaam of exclusief zijn. Op social media kun je uitstelgedrag voorkomen door tijdelijke kortingen, vermelden dat iets bijna uitverkocht is, aftellen naar een gebeurtenis of dagdeals. Deze dingen zorgen er onbewust voor dat we sneller knopen doorhakken.

Commitment & consistentie: stap voor stap een relatie opbouwen

Bij dit principe draait het om stap voor stap commitment krijgen. Een eerste stap kan zijn het inschrijven voor een nieuwsbrief, reageren op een poll, een item opslaan of toevoegen aan je favorieten. Je wil de lezer zo snel mogelijk ‘ja’ laten zeggen op een klein verzoek; een logische eerste stap. Zodat ze later ook ‘ja’ zeggen op je grote verzoek. Ons brein wil processen namelijk altijd afmaken.

Sympathie: mensen zeggen eerder ‘ja’ tegen mensen die ze kennen of leuk vinden

Sympathie creëer je door een overeenkomst of gemeenschappelijk doel te benadrukken. Laat dus zo snel mogelijk aan je lezer weten dat je ze begrijpt. Een perfect voorbeeld hiervan is influencermarketing of User Generated Content. Mensen kopen liever een product of dienst van iemand die zij leuk vinden, zoals een influencer of bekend persoon.

Wederkerigheid: geef, zonder iets terug te verwachten

Dit principe gaat uit van het gezegde ‘voor wat, hoort wat’. Oftewel, iets geven zonder dat je er echt iets voor terugverwacht. Geef volgers iets wat waardevol voor hen is zoals extra informatie, een gratis service, resultaten uit een onderzoek of een event. Wederkerigheid heeft vooral te maken met het opbouwen en het verstevigen van de relatie met je volgers.

Eenheid: Herinner je lezer aan de gedeelde identiteit

Het laatste principe gaat over het benadrukken van een gedeelde identiteit. Hoe meer we elkaar waarnemen als een deel van ons, hoe meer we door ze beïnvloed worden. Zorg dus voor een groepsgevoel. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een persoonlijke benadering, co-creatie op social media of door de woorden “ondernemers zoals jij” te gebruiken.

Koekje erbij?! Nee, geen stroopwafels, lange vingers of een gevulde koek. Maar een piepklein tekstbestandje voor jouw pc zodat jij een uniek persoon bent. Je bent tenslotte toch geen nummer!